ענף חקלאות, ייעור ודייג ותרומתו לתמ״ג

שתפו, חבל שתישארו עם כל הידע הזה לבד

Facebook
WhatsApp
Email

הענף כולל את תת הענפים

  1. גידולים צמחיים
  2. ייעור
  3. גידול בעלי חיים
  4. דייג וחקלאות ים

ענף החקלאות נמצא בשחיקה מתמדת מאז קום המדינה. ענפים רבים נכחדו בשל חוסר כדאיות מחד, ובשל הביקוש לקרקעות לבניה מאידך. חוסר הכדאיות התבטא בענפים שדורשים כמות מים גדולה, לצד שטחי קרקע נרחבים, כדוגמת ענף הכותנה. בשנות ה-50 של המאה הקודמת, לאחר קום המדינה, הענף היווה כ- 10% מהתמ״ג של המדינה. כיום הוא נושק ל-1% (1.27)

מנגד, הפריון בענף עלה בצורה משמעותית במהלך השנים, יותר ממרבית ענפי המשק. השיפור נובע מקידום טכנולוגי והתייעלות בשימוש בגורמי הייצור. בתת ענבים רבים, ישראל נחשבת כמובילה עולמית. כיום הענף נמצא בסטגנציה.

אינדיקטורים חשובים

2005 2015 2016 2017 2018 2019
תמ״ג הענף מד׳ ש״ח 14 14.8 14.8 15 15
חלקו בתמ״ג % 1.3 1.3 1.3 1.2 1.2
מכירות מד׳ ש״ח 30 30 30 31 31
יצוא מד׳ ש״ח
מועסקים אלפים 48 48 48 47.5 48
שכר חודשי ממוצע אלפים 6-7 6-7 7-7.5 7-7.5 7-7.5
תמ״ג המשק מד׳ ש״ח  660 1,166 1,224 1,269 1,330 1,406

האתגרים של ענף החקלאות בישראל

ענף החקלאות בישראל מתמודד עם אתגרים רבים, אשר משפיעים על יכולתו להמשיך ולספק מזון איכותי ובמחירים סבירים. אחד האתגרים המרכזיים הוא שינויי האקלים, אשר משפיעים על זמינות המים ועל תנאי הגידול של הצמחים. בעשורים האחרונים, חקלאים נאלצים להתמודד עם חום קיץ קיצוני, חורפים קצרים וגשמים לא סדירים, מה שמקשה על תכנון העונות החקלאיות.

שינויי אקלים

שינויי האקלים משפיעים לא רק על כמות המים הזמינה, אלא גם על סוגי הגידולים שניתן לגדל. חקלאים נדרשים להתאים את עצמם לתנאים המשתנים, ולעיתים אף לשנות את סוגי הגידולים שהם מגדלים. לדוגמה, גידולים מסוימים שהיו נפוצים בעבר, כמו גידולי שדה מסוימים, עשויים לא להיות רווחיים יותר בשל חום קיץ קיצוני.

תחרות בשוק הגלובלי

אתגר נוסף הוא התחרות הגלובלית. חקלאים ישראלים מתמודדים עם תחרות מצד מדינות אחרות, שבהן עלויות הייצור נמוכות יותר. זה מקשה על החקלאים המקומיים להציע מחירים תחרותיים, במיוחד כאשר מדובר במוצרים בסיסיים כמו ירקות ופירות.

חדשנות טכנולוגית בחקלאות

למרות האתגרים, ענף החקלאות בישראל ידוע בחדשנות ובקידמה הטכנולוגית שלו. חקלאים רבים מאמצים טכנולוגיות חדשות, כמו חקלאות מדויקת, חיישנים לניהול מים, וטכנולוגיות גידול מתקדמות. טכנולוגיות אלו מאפשרות חקלאים לייעל את השימוש במשאבים, להפחית עלויות ולשפר את התפוקה.

חקלאות מדויקת

חקלאות מדויקת היא גישה המאפשרת חקלאים לנהל את הגידולים שלהם בצורה מדויקת יותר, תוך שימוש בטכנולוגיות כמו חיישנים, דrones ונתוני מזג האוויר. באמצעות חקלאות מדויקת, חקלאים יכולים לדעת בדיוק מתי להשקות, כמה דשן להוסיף ואילו גידולים זקוקים לתשומת לב מיוחדת.

שימוש במקורות מים חלופיים

בישראל, חקלאים משתמשים במקורות מים חלופיים כמו מים מושבים, אשר מאפשרים להם להמשיך לגדל גידולים גם כאשר יש מחסור במקורות מים טבעיים. טכנולוגיות טיהור מים מתקדמות מאפשרות שימוש במים שהיו נחשבים לא מתאימים לשימוש חקלאי.

סיכום

ענף החקלאות בישראל מתמודד עם אתגרים רבים, אך גם מציע הזדמנויות רבות. החדשנות והקידמה הטכנולוגית מאפשרות לחקלאים להמשיך ולספק מזון איכותי, גם בעידן של שינויי אקלים ותחרות גלובלית. על מנת להבטיח את עתיד הענף, יש צורך בהשקעה מתמשכת בטכנולוגיות חדשות, ובתמיכה ממשלתית לחקלאים.

כחלק מהמאמצים להבטיח את עתיד החקלאות בישראל, יש לשקול גם את ההשפעות של חקלאות בת קיימא, אשר שואפת לשמור על הסביבה תוך כדי ייצור מזון. חקלאות בת קיימא כוללת שימוש בטכניקות שמפחיתות את השפעת החקלאות על הסביבה, כמו חקלאות אורגנית, חקלאות ללא חפירה, ושימוש במקורות אנרגיה מתחדשים.

חקלאות אורגנית

חקלאות אורגנית היא שיטה המונעת שימוש בחומרים כימיים סינתטיים, ומבוססת על עקרונות של שמירה על האדמה, המים והאקלים. חקלאים אורגניים משתמשים בשיטות טבעיות לגידול גידולים, מה שמוביל לתוצרים בריאים יותר ולשמירה על המגוון הביולוגי.

חקלאות ללא חפירה

חקלאות ללא חפירה היא טכניקת גידול שבה לא חופרים את האדמה, אלא משתמשים בשיטות שמבוססות על שמירה על שכבת האדמה העליונה. שיטה זו מסייעת לשמור על לחות האדמה, מפחיתה את הצורך בהשקיה, ומסייעת בשמירה על המגוון הביולוגי.

שימוש במקורות אנרגיה מתחדשים

חקלאים רבים בישראל מאמצים טכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת, כמו פאנלים סולאריים, כדי להקטין את התלות באנרגיה פוסילית ולצמצם את טביעת הרגל הפחמנית של החקלאות. השימוש באנרגיה מתחדשת תורם לא רק לסביבה, אלא גם לחיסכון כלכלי בטווח הארוך.

לסיכום, ענף החקלאות בישראל נמצא באתגרי שינויי אקלים ותחרות גלובלית, אך גם מציע הזדמנויות רבות לחדשנות ולשיפור. על מנת להבטיח את עתיד הענף, יש צורך בהשקעה מתמשכת בטכנולוגיות חדשות ובתמיכה ממשלתית לחקלאים, תוך שמירה על עקרונות של חקלאות בת קיימא.

Error: Contact form not found.

שתפו

preloader