Exchange Traded Funds
קרנות נאמנות סחירות הן קרנות נאמנות שיחידות ההשתתפות שלהן נסחרות בבורסה כמו מניות רגילות.
קרנות הנאמנות הסחירות הן קרנות אינדקס המבוססות על מדדים. חלקן מבוססות על מדדים מובילים כמו מדד הדאו ג'ונס, מדד S&P 500 וכדומה. אחרות מבוססות על מדדים פחות מוכרים, כגון מדדים ענפיים ומדדי מדינה.
כינויים מקובלים לקרנות נאמנות סחירות
-
מניות עוקבות
- הן נסחרות בבורסה כמו מניות רגילות.
- הן עוקבות אחר אינדקס כלשהו. האינדקס שאחריו הן עוקבות נקרא אינדקס המטרה של הקרן.
-
תעודות סל
בישראל השתרש הכינוי תעודות סל. החל משנת 2003 החלו מספר גופים פיננסיים בישראל להנפיק קרנות נאמנות סחירות המבוססות על מדדים כגון מדד ת"א 100, ומדד ת"א 25.
קרנות נאמנות סחירות = מניות עוקבות = תעודות סל
שמות
-
שם משפחה
את הקרנות הסחירות הקיימות הנפיקו גופים פיננסיים. לכל הקרנות הסחירות של מנפיק כלשהו יש "שם משפחה" שהוא למעשה מותג המלווה את שמות כל הקרנות הסחירות של אותו מנפיק.
- המותג של בנק ההשקעות Merrill Lynch נקרא הוֹלדֵרְס (HOLDRS). מותג זה כולל 11 קרנות סחירות.
- המותג של בנק Barclays נקרא אָי-שרס (iShares). מותג זה כולל למעלה מ-80 קרנות סחירות.
-
שם הקרן
שם הקרן כולל את שם המותג ולצידו שם מדד המטרה שלה. לדוגמא:
- Telecom HOLDRS, קרן מבית Merrill Lynch.
- iShares Russell 2000, קרן מבית Barclays.
-
שם יחידות ההשתתפות
ברוב המקרים שם יחידות ההשתתפות זהה לשם הקרן, למעט 3 חריגים בהם שם יחידות ההשתתפות זהה לשם המותג. 3 החריגים הם שלא במקרה גם שלוש הקרנות המובילות באפיק הקרנות הסחירות, והן מוצגות בטבלה הבאה:
מדד המטרה המנפיק שם היחידה S & P 500 AMEX ספיידרס (Spides) מדד הדאו ג׳ונס (DJIA) AMEX דאימונדס (Simonds) מדד Nasdaq -100 NASDAQ קיובס (Qubes) בשלוש הקרנות הנ"ל, שם הקרן אינו בשימוש, ובמקומו נהוג להשתמש בשם יחידות ההשתתפות.
- הערה: בהמשך מוסברת בקצרה הדרך שבה מחשבים את מחיר היחידה בקרנות נאמנות. המעוניינים בהסבר יותר מפורט, מופנים לעיין בפרק "קרנות נאמנות" בספר הבורסה למתחילים בהוצאת מיטב.