שיטת המכפיל – מבוא

שיטת המכפיל מהווה שיטה טובה להערכת שווי חברה כאשר זו מאופיינת במגמה יציבה בתוצאות הכספיות לאורך שנים. כאשר החברה לא יציבה, המכפילים השונים מבוססים על נתונים תנודתיים ולא משקפים את השווי באופן נאות. השימוש בשיטת המכפיל הוא כלי נוח, פשוט ומהיר, אך החיסרון העיקרי הוא השונות בין חברות שיכול לגרום להטייה בשווי.

לפי שיטה זו משווים בין 2 חברות ובעזרת השוואה בין חברות דומות ניתן להעריך שווי חברה דומה מאותו ענף. (בד”כ משתמשים בשוק במכפילי מניות). המכפילים הנפוצים בשימוש בשיטה הם מכפילי רווח, מכפילי הון עצמי ומכפילים ספציפיים לתעשיות שונות.

שיטה זו באה לידי ביטוי גם בחיי היומיום, לדוגמה: בעת קניית דירה מבצעים השוואה בין ערכי דירות, מיקום, קומה גודל דירה וכדומה. כלומר מבצעים מכפילים או פרמטרים אחרים על פיהם קובעים שווי דירה אחרת בעלת אותם קריטריונים.

  1. צריך לוודא שנמצאים באותו ענף, לרלוונטיות ההשוואה.
  2. צריך להניח שהמחירים דומים והגיוניים, יעילות והגינות השוק.

 

בעיות בשימוש בשיטת המכפיל

  1. לחישוב מכפיל בסיסי משתמשים מנתונים מהבורסה. במקרה זה בבורסה יש מספרים שאינם משקפים תמיד שווי אמיתי בשל בעית סחירות או שבעלי עניין מחזיקים במניות וכמות המניות שנסחרות קטנה ומצומצמת יותר.
  2. שווי שליטה – מחיר שוק אמור לשקף שווי של כל המניות. יש מקרים בהם בעלי שליטה מצליחים להשיג תועלות גבוהות יותר מבעלי מניות המיעוט, דבר המשפיע על מחיר המניה (אחוזי אחזקה גבוהים שמשפיעים כל סחורות או שירותים שבאמצעותם בעלי השליטה “חולבים” את החברה).

לעתים יש בעלי שליטה שיקנו מניות מסוימות ע”מ להיות בעלים של חברה ספציפית “שם” בענף.

 מס – יכולים להיות הבדלים במיסוי. גופים שונים פועלים במשטרי מס שונים.

שלבי ביצוע הערכת שווי חברה בשיטת המכפיל

  1. איתור חברות דומות.
  2. קביעת רווח מייצג.
  3. חישוב מכפילי חברות דומות.
  4. יישום המכפילים של חברות דומות על שווי החברה.
  5. איתור נכסים עודפים.

בשיטת המכפילים לא קיימת התייחסות לנכסים עודפים (לא נכסים תפעוליים של החברה, לא נכללים בחישוב הרווח המייצג של החברה). יש להוסיף אותם ע”מ לקבל שווי אמיתי של חברה. כנ”ל לגבי התחייבויות שנוטרלו מחישוב הרווח המייצג, התחייבויות עודפות.