- תוצאה כלשהי המתקבלת במדגם מסויים יכולה להיות סבירה או לא סבירה. לדוגמא, נניח כי ב-10 זריקות של קוביה קיבלנו 8 פעמים את התוצאה 6. אמנם תיאורטית קיימת אפשרות לקבל תוצאה כזו אך היא כל כך נדירה שאנו נחשוד שהקוביה אינה תקינה (מזוייפת) או שאולי נפלה טעות ברישום.
- כדי להחליט אם תוצאה סבירה או לא סבירה נשתמש בקווים אדומים. קווים אדומים באים להתריע כאשר תוצאה כלשהי המתקבלת במדגם אינה נראית סבירה.
- אנו נלמד על קווים אדומים בהתפלגויות נורמליות בלבד. הצבת קווים אדומים שימושית בתהליכי בדיקת השערות שבמסגרתן החוקרים מקבלים או דוחים השערות על בסיס מדגמים סטטיסטיים.
מיקום הקווים האדומים
- לפני כל מדגם החוקרים קובעים מראש היכן ימוקמו הקווים האדומים בהתאם לשיקולים שונים המתייחסים לתחום המחקר ואופיו.
- בכל המקרים הקווים האדומים ממוקמים בקצות ההתפלגות: באחד הקצוות או בשניהם. המיקום המדוייק נקבע כך, שההסתברות שתוצאה כלשהי תיפול מעבר לקווים האדומים (השטח האפור בתרשימים) תהיה קטנה מאחוז כלשהו שעליו הוחלט מראש.
- מקובל להחליט על 10%, 5%.
