אופציות למתחילים · פרק 5 מ-10

כתיבת אופציית Call

כתיבת Call לא-מכוסה היא אחת הדרכים המהירות ביותר למחוק חשבון מסחר — כי ההפסד בה אינו מוגבל.

בקצרה

  • כתיבת Call — התחייבות למכור נכס במחיר מימוש תמורת פרמיה.
  • כתיבה מכוסה — מחזיקים את הנכס; הסיכון מוגבל.
  • כתיבה לא-מכוסה — הפסד פוטנציאלי בלתי-מוגבל.

הפתיחה

עד כה היינו תמיד בצד הנוח: קונים אופציה, משלמים פרמיה, ויודעים שההפסד הגרוע ביותר חסום. עכשיו אנחנו עוברים לצד השני של השולחן — לצד של מי שכותב את האופציה וגובה את הפרמיה. וכאן צריך לעצור ולומר את האמת בלי כחל ושרק: כתיבת Call לא-מכוסה היא אחת הפעולות המסוכנות ביותר שאדם פרטי יכול לעשות בשוק ההון. ההפסד בה אינו מוגבל — תיאורטית, הוא יכול לגדול עד אינסוף.

הסיבה פשוטה ואכזרית. כשאתם כותבים Call, אתם מתחייבים למכור נכס בסיס במחיר המימוש — לא משנה כמה יעלה. אם מחיר הבסיס מזנק, אתם נאלצים לקנות אותו ביוקר בשוק ולמכור אותו בזול בהתאם להתחייבותכם. ככל שהמחיר עולה, ההפסד גדל, בלי תקרה. כל כמה שנים, בכל שוק בעולם, שומעים על סוחר פרטי שכתב אופציות, גרף פרמיות קטנות חודש אחרי חודש בביטחון גובר — עד שזינוק חד אחד מחק את כל הרווחים ואת ההון מעבר להם. הפרמיה הקטנה והבטוחה היא בדיוק הפיתוי שמסתיר את הסיכון.

בפרק הזה נסביר את המנגנון, נבחין בין כתיבה מכוסה ללא-מכוסה (ההבדל הקריטי), נראה שלוש סיבות לגיטימיות לכתיבה מכוסה, ונלמד איך "מקפיאים" הפסד לפני שהוא בורח.

מה בעצם עושה כותב ה-Call

נניח, במועד א', שמחיר הבית בשוק מאה ושניים אלף דולר. אתם כותבים Call במחיר מימוש מאה אלף דולר ומקבלים פרמיה של חמשת אלפים דולר. מהרגע הזה אתם מחויבים: אם מחזיק האופציה ירצה לממש, תצטרכו למכור לו בית במאה אלף.

תרחיש שבו המחיר מזנק למאה ועשרה אלף. המחזיק מממש. אתם נאלצים לקנות בית בשוק במאה ועשרה ולמכור לו במאה אלף — הפסד של עשרת אלפים על האופציה, ובניכוי הפרמיה שקיבלתם, הפסד נטו של חמשת אלפים. תרחיש שבו המחיר יורד לתשעים אלף. המחזיק לא מממש (הוא יכול לקנות בזול בשוק), ואתם נשארים עם הפרמיה — רווח של חמשת אלפים. תרחיש שבו המחיר עולה רק למאה ושלושה אלף. מפסידים על האופציה אלפיים, אבל הפרמיה הייתה חמשת אלפים, אז על העסקה מרוויחים אלפיים.

עד כאן זה נשמע מאוזן. הבעיה היא הקצה: מה אם המחיר עולה למאה וחמישים? למאתיים? ההפסד שלכם גדל בהתאמה, אחד לאחד, בלי גבול. הרווח שלכם, לעומת זאת, חסום לעד בגובה הפרמיה. זו האסימטריה ההפוכה לקונה — וגם המסוכנת בהרבה.

[B — אינפוגרפיקת-מושג: גרף-רווח כתיבת-Call בשפת-הקיט — קו רווח שטוח בגובה הפרמיה משמאל, יורד באלכסון לאינסוף ככל שהמחיר עולה. ההיפך הגמור מגרף קניית-Call]

ההבחנה הקריטית: מכוסה מול לא-מכוסה

כל כותבי ה-Call מתחלקים לשתי קבוצות, וההבדל ביניהן הוא ההבדל בין סיכון סביר לסיכון הרסני.

כותב לא-מכוסה הוא מי שאין ברשותו את נכס הבסיס. המניע שלו ספקולטיבי בלבד — הוא מצפה שהמחיר יֵרֵד או יישאר, ואז ירוויח את הפרמיה. אבל אם המחיר מזנק, אין לו בית למסור; הוא חייב לקנות בשוק במחיר העולה, וההפסד שלו, כאמור, בלתי-מוגבל. זו הכתיבה המסוכנת.

כותב מכוסה הוא מי שכבר מחזיק את נכס הבסיס — יש לו את הבית. אם המחיר יזנק והאופציה תמומש, הוא פשוט מוסר את הבית שכבר ברשותו. הוא לא צריך לקנות ביוקר; הוא "מכוסה". ההפסד שלו אינו ההון שלו אלא לכל היותר רווח שהחמיץ — המחיר עלה מעבר למה שמכר. זה סיכון סולידי לחלוטין.

ההבדל הזה הוא הכל. כתיבה מכוסה היא אסטרטגיה מקובלת ושמרנית; כתיבה לא-מכוסה היא הימור ממונף עם זנב-סיכון קטסטרופלי. מתחיל שלא מבחין ביניהם מסכן את עצמו ממש.

שלוש סיבות לכתיבה מכוסה

למה שמישהו שמחזיק נכס יכתוב עליו Call? שלוש סיבות עיקריות, ושתי הראשונות סולידיות לגמרי:

ראשונה — מכירת הנכס ביוקר. נניח שקניתם בית לפני שנה בתשעים אלף, והיום הוא שווה מאה אלף. אם מכירה במחיר טוב תספק אתכם, תוכלו לכתוב Call: אם המחיר יעלה מעבר למחיר המימוש, האופציה תמומש, ותמכרו את הבית — אבל במחיר המימוש בתוספת הפרמיה שקיבלתם, כלומר ביוקר ממה שתכננתם. שנייה — הכנסה שוטפת מהפרמיות. מי שמחזיק נכס לטווח ארוך ומוכן, בלית ברירה, למכור אותו במחיר גבוה, יכול לכתוב עליו אופציות שוב ושוב ולגבות פרמיות כהכנסה שוטפת. הוא בוחר מחיר מימוש גבוה ומועד פקיעה קצר, כדי שהסיכוי למימוש יהיה נמוך. שלישית — ספקולציה — וזו כבר הקבוצה הלא-מכוסה והמסוכנת.

הכותב המכוסה משלים מראש עם רווח מוגבל אך בטוח. לפעמים המחיר ימשיך לעלות אחרי שהאופציה מומשה, והוא "יחמיץ" רווח — אבל לאורך זמן, ההכנסות הקטנות והקבועות עשויות להניב יותר מאותן החמצות נדירות.

הקפאת ההפסד

מה עושה כותב שכבר נכנס להפסד ומפחד שהוא יגדל? יש לו דרך "להקפיא" אותו: לקנות אופציית Call זהה לזו שכתב. מרגע זה, על כל אלף דולר שהוא מפסיד על האופציה שכתב — הוא מרוויח אלף דולר על האופציה שקנה. ההפסד מנוטרל; כאילו מכר את האופציה לעצמו.

יש כאן הסתייגות אחת חשובה: אם הפרמיה שהוא משלם על האופציה הזהה כוללת ערך זמן, ערך הזמן הזה מתווסף להפסד שכבר צבר. כלומר ההקפאה עולה כסף, והיא נעשית ביעילות הגדולה ביותר כשהאופציה הנגדית כמעט נטולת ערך-זמן. עדיין, זו רשת-ביטחון חיונית למי שכתב ומצא את עצמו בצד הלא-נכון של תנועה חדה.

מה זה אומר עבורכם. אם תזכרו דבר אחד מהפרק הזה, שיהיה זה: לעולם אל תכתבו אופציה לא-מכוסה בלי להבין שההפסד שלכם אינו מוגבל. הפרמיה הקטנה שנכנסת לחשבון מדי חודש יוצרת תחושת ביטחון מסוכנת — "זה עובד, זה קל" — עד שזינוק אחד מוחק הכל. כתיבה מכוסה, על נכס שכבר ברשותכם, היא עניין אחר לגמרי וסולידי. אם בכל זאת נכנסים לכתיבה, חובה להבין מראש את מנגנון הבטוחות (הכסף שהגוף הפיננסי דורש כערובה), את דרישות הבטוחות הנוספות אם השוק זז נגדכם, ואת רשת-הביטחון של הקפאת-ההפסד. זה אינו תחום למתחיל הפועל לבדו.

סיכום

כותב ה-Call מתחייב למכור במחיר המימוש וגובה פרמיה תמורת זאת. רווחו חסום לגובה הפרמיה; הפסדו, בכתיבה לא-מכוסה, בלתי-מוגבל ויכול למחוק חשבון. ההבחנה הקריטית היא בין כתיבה מכוסה (מחזיקים את הנכס — סיכון סולידי) לבין לא-מכוסה (ספקולציה עם זנב-סיכון הרסני). שלוש הסיבות לכתיבה מכוסה: מכירה ביוקר, הכנסה שוטפת, וספקולציה. ואפשר "להקפיא" הפסד בקניית אופציה זהה — אך זה עולה כסף. מעל הכל: זהו הפרק שדורש את מירב הזהירות בספר.

פרק זה הוא חינוך פיננסי — הסבר של מנגנון, לא ייעוץ השקעות. כתיבת אופציות, ובמיוחד כתיבה לא-מכוסה, היא פעילות ממונפת בעלת סיכון הפסד בלתי-מוגבל, שעלול לעלות על ההשקעה הראשונית. אינה מתאימה למשקיע מתחיל ללא ליווי מקצועי.

גילוי נאות: התוכן באתר אינו ייעוץ פיננסי, פנסיוני, מסים או השקעות. החלטות פיננסיות אישיות מומלץ לקבל בליווי בעל מקצוע מוסמך.