בחלק הזה
בקצרה
- שוק מגמתי דורש פקודות אחרות משוק-טווח. בטווח, לימיט בקצוות הוא המלך; במגמה, לימיט בודד שמחכה לתיקון פשוט לא מתמלא.
- זיהוי לפני התאמה. ADX מעל 25 = מגמה; ממוצעים נעים מסודרים בשיפוע ונפח שמאשר את הכיוון מחזקים את הקריאה.
- כניסה היברידית: חלק מהפוזיציה בפקודת שוק (לתפוס את התנועה), חלק בלימיט מדורג מתחת/מעל (למחיר טוב יותר אם יגיע תיקון).
- סטופ נגרר דינמי לפי שפל נר 15 דקות נותן למגמה מקום, ומהדק את ההגנה ככל שהתנועה מתקדמת.
- OCO שמור לקצה-הטווח — לא למגמה פורצת.
- זה חינוך, לא ייעוץ השקעה, ואף כלי לא הופך אות ל"קנייה בטוחה".
- המדריך הגדול לחוזים עתידיים עמוד-אב · יסודות, לונג/שורט, מיקרו, מפת-הסדרה
- מפת סוגי הפקודות שני הצירים שכל פקודה נופלת עליהם
- פקודת שוק מהירות תמורת מחיר — וכמה עולה טיק של סליפג׳
- פקודת לימיט מנגנון התור, שיפור-מחיר, והמחיר של ודאות
- פקודות בשוק מגמתי זיהוי מגמה, כניסה היברידית וסטופ נגרר
- סטופ מול סטופ-לימיט ביצוע מובטח מול מחיר מובטח — ההבדל שעולה כסף
- פקודות OCO ובראקט יעד וסטופ מקושרים, ומה Globex לא עושה בשבילכם
- ניהול פערי מחיר גאפ בין-מפגשי מול תוך-יומי, וגודל פוזיציה לפני חדשות
- פקודות בתנודתיות קיצונית מה קורה לשוק, לסטופ וללימיט שתי דקות אחרי הפד
נתחיל במספר קונקרטי אחד, כי בלעדיו כל הדיון על "מגמה" נשאר תחושה. ADX (Average Directional Index) — מדד עוצמת-מגמה שפותח על-ידי ולס ויילדר — נע בין 0 ל-100, והסף המקובל בקרב סוחרים לזיהוי מגמה בעלת-משמעות הוא 25. מתחת ל-25 השוק בדרך-כלל "נושם" בתוך טווח; מעל 25 יש כיוון שאפשר לרכוב עליו. שים לב: ADX מודד עוצמה, לא כיוון — הוא לא אומר לך אם המגמה למעלה או למטה, רק כמה היא חזקה. את הכיוון קוראים ממקום אחר (ממוצעים נעים, מבנה השיאים והשפלים).
הקשר הישראלי כאן פשוט: החוזה שנשתמש בו לדוגמאות, E-mini S&P 500 (ES), נסחר בבורסת CME בארה"ב ומפוקח על-ידי ה-CFTC האמריקאי — רשות הפיקוח על שוק החוזים העתידיים בארה"ב, שאצלה בורסות CME רשומות כזירות-מסחר מוכרזות. אין לכך מקבילה ישראלית שמפרטת סוגי-פקודות, ולכן כל הנתונים כאן נשענים על מפרטי-הבורסה עצמם. אם המונחים "חוזה עתידי", "מכפיל" או "טיק" עדיין מעורפלים — כדאי לעצור ולקרוא קודם את מהו חוזה עתידי ואת מפרט החוזה.
שלב ראשון — איך מזהים שהשוק במגמה
לפני שמתאימים פקודה, צריך להכריע: מגמה או טווח? שלושה כלים משלימים נותנים תשובה מהימנה יותר מכל אחד לבדו. אף אחד מהם אינו "אות קנייה" — הם קריאת-סביבה בלבד.
- ADX מעל 25 מרמז על מגמה חזקה; ADX עולה = המגמה מתחזקת, ADX יורד מתחת ל-25 = המגמה נחלשת והשוק חוזר לטווח.
- ממוצעים נעים — כשממוצע קצר (למשל 20) נמצא מעל ממוצע ארוך (למשל 50), שניהם בשיפוע חיובי והמחיר מעליהם, זו קריאת-מגמה עולה. שיפוע שטוח ושזירה חוזרת = טווח.
- נפח — מגמה "בריאה" נתמכת בנפח שגדל בכיוון-המגמה. פריצה על נפח דל חשודה יותר מפריצה על נפח ער.
שילוב הקריאות חשוב כי כל מדד לבדו משקר לפעמים. ADX יכול להיות גבוה גם בסוף-מגמה שכבר מיצתה את עצמה; ממוצעים נעים מגיבים באיחור; ונפח לבדו לא מספר כיוון. כשכל השלושה מצביעים לאותו מקום — הביטחון בקריאת-המגמה עולה, אך אין כאן שום ודאות לגבי המשך התנועה. שוק יכול להתהפך בנר אחד, ולכן ניהול-הסיכון (בהמשך) אינו רשות.
שלב שני — למה כניסה היברידית מנצחת לימיט בודד
הנה הדילמה הקלאסית של סוחר-מגמה. אם תשים פקודת לימיט בלבד ותחכה לתיקון-מחיר טוב יותר, ייתכן מאוד שהמגמה תמשיך בלעדיך והלימיט לא יתמלא — נשארת מחוץ לתנועה. אם תיכנס כולך בפקודת שוק ברגע הזיהוי, תפסת את התנועה אבל שילמת את המחיר הזמין, לפעמים גרוע מהרצוי. ההיברידיות פותרת את זה בכך שהיא מחלקת את הכניסה.
הרעיון: חלק מהפוזיציה נכנס מיד בפקודת שוק — כדי לא לפספס את המגמה. חלק אחר ממתין בפקודות לימיט מדורגות ברמות שמתחת למחיר (בלונג) או מעליו (בשורט), שם היית שמח להוסיף אם יגיע תיקון זמני. אם התיקון מגיע — אתה מוזיל את המחיר הממוצע. אם לא — לפחות החלק שנכנס בשוק כבר עובד בכיוון-המגמה.
דוגמה מספרית על ES ו-MES
נניח שזוהתה מגמה עולה ב-ES סביב 5,000 נקודות. תזכורת מהמפרט הרשמי של CME: בחוזה ES המכפיל הוא 50 דולר לכל נקודת-מדד, והטיק המינימלי הוא 0.25 נקודה = 12.50 דולר. תכנון כניסה היברידית לחוזה אחד יכול להיראות כך:
- שוק: חצי-כניסה מיידית ב-5,000 (מחיר-השוק הזמין להמחשה).
- לימיט מדורג 1: תוספת ב-4,996 — אם יגיע תיקון קטן.
- לימיט מדורג 2: תוספת ב-4,992 — תיקון עמוק יותר.
נניח שהמגמה נמשכה 20 נקודות מעל מחיר-הכניסה בשוק (5,000 ← 5,020). על חוזה ES אחד: 20 נקודות × 50 דולר = 1,000 דולר. בשער-המחשה מעוגל של 3.0 ₪ לדולר (ולא שער-יום) — כ-3,000 ₪. בחוזה MES, שהמכפיל בו 5 דולר לנקודה — כלומר עשירית מ-ES — אותה תנועה שווה 20 × 5 = 100 דולר, כ-300 ₪. אותו רעיון, סיכון קטן פי-עשרה.
שים לב: המספרים כאן להמחשה בלבד. הם ממחישים כמה "עולה" נקודה, לא מבטיחים שהמגמה תמשיך 20 נקודות. היא יכולה גם להתהפך ב-5,000 ולהשאיר אותך עם הפסד על החלק שנכנס בשוק. אם המונח "מכפיל" חדש לך, העמוד על מינוף מסביר למה תנועה קטנה במדד מתורגמת לסכום גדול בכסף.
שלב שלישי — סטופ נגרר לפי שפל נר 15 דקות
אחרי הכניסה, השאלה היא איך מגנים על הרווח בלי לחנוק את המגמה. סטופ נגרר (trailing stop) הוא פקודת-סטופ שזזה יחד עם המחיר לכיוון-הרווח, אך לא חוזרת אחורה. השיטה המקובלת: לגרור את הסטופ לפי שפל נר 15 דקות.
איך זה עובד בלונג: בכל פעם שנסגר נר של 15 דקות והמגמה נמשכת, מעדכנים את הסטופ מעט מתחת לשפל (הנקודה הנמוכה) של הנר האחרון. כל עוד הנרות ממשיכים לעשות שפלים עולים — הסטופ עולה איתם. ברגע שנר שובר את השפל הקודם, הסטופ מופעל ואתה יוצא. היתרון: הסטופ צמוד למבנה-המחיר האמיתי ולא למרחק-אחוז שרירותי. החיסרון: בתנודתיות גבוהה, שפל של נר 15 דקות יכול להיות רחוק, כלומר סטופ "רופף" שמחזיר חלק גדול מהרווח.
שלב רביעי — OCO שייך לקצה-הטווח, לא למגמה
OCO (One-Cancels-the-Other) היא זוג-פקודות שמבטל את עצמו: כשאחת מתבצעת, השנייה מבוטלת אוטומטית. זו פקודה נהדרת בדיוק במצב ההפוך ממגמה — בשוק-טווח, שבו יש תקרה ורצפה ברורות. בקצה-הטווח, אתה יכול להציב OCO שאומרת: "אם המחיר יגיע לתקרה — מכור; אם ייפול מתחת לרצפה — צא בסטופ". רק אחת מהן תתממש.
למה זה פחות מתאים למגמה פורצת? כי במגמה אין תקרה יציבה למכור בה — כל "תקרה" נפרצת. אם תשים OCO שמוכר בקצה-הטווח בזמן שהשוק בעצם פורץ, סגרת את הפוזיציה בדיוק לפני התנועה הגדולה. לכן OCO היא כלי-הטווח; במגמה עוברים לסטופ-נגרר שרוכב על התנועה. הבנה מלאה של המנגנון נמצאת בעמוד OCO ובראקט.
| המצב | הפקודה המתאימה | מדוע |
|---|---|---|
| שוק בטווח | OCO בקצוות | יש תקרה/רצפה יציבות למכור ולקנות בהן |
| מגמה נבנית | כניסה היברידית (שוק + לימיט מדורג) | לתפוס תנועה בלי לפספס, ולהוזיל בתיקון |
| מגמה מתקדמת | סטופ נגרר לפי שפל נר 15 דקות | לתת למגמה מקום, ולהדק הגנה בהדרגה |
מתי זה משקר — כשל-המגמה-המדומה שקורה לך
הכשל השכיח ביותר לסוחר-מגמה עצמו: whipsaw — שוק שנראה מגמתי לרגע, גורר אותך פנימה בכניסה היברידית, ואז מתהפך חד. ADX יכול לזנק מעל 25 בגלל נר-חדשות בודד (למשל הודעת-ריבית), הממוצעים הנעים עוד לא הספיקו להתעדכן, ואתה "מזהה מגמה" שהיא בעצם ספייק חד-פעמי. נכנסת בשוק, הלימיטים המדורגים התמלאו בירידה — ואז השוק חזר למקום. עכשיו יש לך פוזיציה מלאה נגד הכיוון.
הסיבה שזה קורה לך ולא רק "בתיאוריה": בזמן-אמת, מול נר ירוק גדול, המוח מפרש תנועה חדה כמגמה ומדלג על בדיקת-הנפח. הנפח בפריצה-מדומה לרוב דל, אבל בלהט-הרגע לא בודקים. ההגנה היחידה היא להמתין לסגירת-נר ולאישור-נפח לפני הכניסה, ולא לרדוף אחרי הספייק. וגם אז — הסטופ הנגרר הוא מה שמגביל את הנזק כשמתברר שזו הייתה מגמה מדומה.
מה זה אומר עליך כסוחר
אם הגעת עד לכאן, כנראה שאתה כבר מעבר לשלב "מה זה פקודת שוק". ההבחנה בין מגמה לטווח היא לא ניואנס תיאורטי — היא קובעת איזו משפחה של פקודות אתה בכלל מפעיל. מי שמפעיל את פקודת-הטווח (OCO בקצוות) על שוק-מגמה, ומי שמפעיל את פקודת-המגמה (סטופ נגרר) על שוק-טווח מדשדש, שניהם עובדים נגד עצמם — גם אם כל פקודה בפני עצמה מבוצעת בדיוק כמו שהוגדרה.
ההרגל הבריא הוא לשאול קודם "באיזו סביבה אני?" (ADX + ממוצעים + נפח), ורק אחר-כך לבחור פקודה. זה נשמע איטי, אבל זה בדיוק מה שמפריד בין תגובה-רגשית לתהליך. ואם עדיין לא ברור למה עצם ההחזקה בחוזה עתידי מחייבת מעקב אחר תאריכים — כדאי לקרוא על פקיעה וגלגול, כי מגמה נהדרת לא שווה הרבה אם החוזה שלך פוקע באמצע.
שאלות נפוצות
מה נחשב ADX "גבוה" מספיק כדי לקרוא לזה מגמה?
הסף המקובל בקרב סוחרים הוא 25 — מעליו יש עוצמת-מגמה בעלת-משמעות. חלק מעדיפים סף שמרני יותר (30) לפריצות-חזקות. זכור: ADX מודד עוצמה, לא כיוון.
האם כניסה היברידית מפחיתה סיכון?
לא בהכרח. היא משפרת את המחיר-הממוצע אם יגיע תיקון, אבל אם כל הלימיטים המדורגים מתמלאים והשוק ממשיך נגדך — החשיפה הכוללת גדלה וההפסד גדל. תכנן את הגודל הכולל מראש.
למה סטופ נגרר לפי נר 15 דקות ולא לפי אחוז קבוע?
סטופ לפי מבנה-מחיר (שפל הנר) צמוד להתנהגות השוק האמיתית, בעוד אחוז-קבוע מתעלם מהתנודתיות. החיסרון: בתנודתיות גבוהה השפל רחוק, כלומר סטופ רופף יותר.
מה ההבדל בין ES ל-MES לצורך העניין?
MES הוא עשירית מ-ES: מכפיל 5 דולר לנקודה מול 50 דולר, וטיק 1.25 דולר מול 12.50 דולר. אותה שיטה בדיוק, סיכון קטן פי-עשרה — מתאים ללימוד ולגודל-פוזיציה קטן.
אפשר להשתמש ב-OCO גם במגמה?
אפשר, אבל זה לרוב עובד נגדך: OCO שמוכר בקצה-הטווח סוגר אותך בדיוק לפני פריצה. במגמה עדיף סטופ נגרר שרוכב על התנועה. OCO היא כלי-הטווח.
מה קורה לסטופ שלי אם יש פער-מחיר (gap)?
סטופ-שוק מובטח להפעלה ברמה, אך לא למחיר. בקפיצה חדה השוק עלול לדלג מעל הרמה ולבצע רחוק ממנה (slippage). זו אחת הסיבות שלא לסמוך על סטופ כביטוח מוחלט.
נפח נמוך בפריצה — למה זה דגל-אזהרה?
מגמה "בריאה" נתמכת בנפח שגדל בכיוונה. פריצה על נפח דל מרמזת שמעט משתתפים מאחוריה, ולכן סיכוי גבוה יותר לפריצת-שווא (whipsaw).
כמה חוזים כדאי לחלק בכניסה היברידית?
אין מספר "נכון". חלוקה נפוצה היא חצי בשוק וחצי בלימיטים מדורגים, אבל זה תלוי בהון, בסובלנות-הסיכון ובגודל-החוזה. תכנן שהסך-הכל, אם הכל יתמלא, יישאר בגבול-הסיכון שהגדרת.
האם המספרים בדוגמה הם תחזית?
לא. כל המספרים להמחשה בלבד — הם מראים כמה שווה נקודה בכסף, לא מבטיחים שהמגמה תימשך. ההמרה לשקלים היא בשער-המחשה מעוגל של 3.0 ₪ לדולר, לא שער-יום.
איפה זה מתחבר לשאר המדריך?
העמוד הזה הוא spoke בחלק ג. הוא נשען על עמודי-היסוד של הפקודות (שוק, לימיט, סטופ, OCO) ועל עמודי חלק א (מפרט, מינוף, מגבלות-מחיר). קישור-חזרה למפת-העל בהמשך.
מקורות
- CME Group — E-mini S&P 500 Futures Contract Specs (מכפיל 50 דולר לנקודה, טיק 0.25 = 12.50 דולר). נכון ל-09/08/2026.
- CME Group — Micro E-mini S&P 500 Contract Specs (מכפיל 5 דולר לנקודה, טיק 0.25 = 1.25 דולר). נכון ל-09/08/2026.
- CFTC — Designated Contract Markets (DCMs) (בורסות CME כזירות-מסחר מוכרזות). נכון ל-09/08/2026.
- בנק ישראל — שערים יציגים (בסיס לשער-ההמחשה 3.0 ₪ לדולר, מעוגל, נכון ל-7.8.2026). נכון ל-09/08/2026.